Kan Paus Franciscus de Katholieke Kerk in Nederland redden? Stijn Fens gaf een boeiende lezing voor een volle Agathakerk in Zandvoort

Het BOAZ Leerhuis had journalist Stijn Fens uitgenodigd om op 28 januari tijdens een lezing in de H. Agathakerk te Zandvoort deze vraag te laten beantwoorden. Stijn Fens, o.a. bekend van KRO Kruispunt en als Vaticaan-kenner betiteld, trok met deze vraag vele belangstellenden. Niet alleen bekend met het Vaticaan, maar ook bekend met de parochie van Zandvoort. Daar is hij misdienaar geweest en hij bleek ook nog twee maal gedoopt te zijn (een “nooddoop” in Huize Uyt den Bosch te Haarlem en daarna gedoopt in de H. Agathakerk).

Stijn werd in het jaar 1978, tijdens een bezoek aan Rome, als door de bliksem getroffen ter gelegenheid van de pauskeuze van een Poolse kardinaal. Hij zag de witte rook uit de schoorsteen komen en vond deze gebeurtenis verpletterend en sensationeel. Voor deze twaalfjarige jongen was een nieuwe tijd aangebroken.

Ook sensationeel was in 2015 het bericht voor hem om namens de Straatkrant de Paus te mogen interviewen (iets wat vele gerenommeerde kranten niet lukt). De Utrechtse straatverkoper Marc zou meegaan, maar hem werd alleen verteld dat hij een belangrijk persoon mocht interviewen. Lang dacht Marc dat het om Johan Cruijff ging, maar toen hij hoorde dat ze naar Rome gingen, wist hij direct dat het om de Paus ging.
Stijn Fens leerde daar Paus Franciscus ook als mens kennen. Durft nu ook de Paus te omschrijven als traditioneel, temperamentvol, toegankelijk en ook een “eigenheimer” en soms een “macho“.

Wat kunnen wij leren van deze geliefde Paus? Zijn credo behelst: barmhartigheid, maatschappelijke inzet en volksreligiositeit. Ga de straat op, omhels de wereld en zie de kerk als een veldhospitaal.

Paus Franciscus kan de kerk in Nederland niet redden, maar hij weet ons wel aan te spreken! Zijn rol is de kerk te besturen en hij heeft ook een belangrijke politieke rol.

Over barmhartigheid gesproken. Hij heeft de zwervers een “huis“ gegeven in het Jezuïtenhuis in Rome. Geeft hen een bad en een pizzamaaltijd. Hij heeft het Vaticaanse bankwezen hervormd, en de kardinalen en curie ernstig toegesproken. Vergeving gevraagd voor de schandalen in de kerk. Hij is eigenzinnig, wars van protocol, geeft niet om luxe, maar houdt van eenvoud en is erg toegankelijk voor mensen. Zijn kracht is de kern van ons geloof bij de mensen te brengen: barmhartigheid!

Hij zoekt de randen op van de wereld, namelijk de landen die dit hard nodig hebben. Landen als Argentinië en Duitsland kunnen wel even wachten. Overigens heeft hij zich bereid verklaard om ons land t.z.t. te komen bezoeken. De Paus wijst op het belang van de biecht en op de verering van Maria (kaarsje opsteken).

Stijn besluit met de opmerking: “verwacht niet teveel van de Paus m.b.t het veranderen van de katholieke traditie.“ De Paus straalt uit dat het fijn is om katholiek te zijn en dat gevoel geeft energie. Ga naar buiten en straal liefde en rechtvaardigheid uit. Barmhartige gelovigen kunnen aan deze oproep gevolg geven.

Bij de vragen na afloop een inspirerende uitspraak van een parochiaan: het gaat om de relatie met God, dan wil je vanzelf naar de kerk en de Communie ontvangen, geniet van de liturgie in de kerk, van de mooie koren. Zoek de gemeenschap op van parochianen.
Kortom besef dat het goed is om katholiek te zijn!

Stijn Fens, je hebt ons een boeiende middag bezorgd en daarvoor hartelijk dank!

Cor Kroon
PS: op de foto van “Straatnieuws Utrecht”: Volgens Stijn Fens was Marc de enige die niet zenuwachtig leek te zijn voor het interview.

Geef uw reactie