Sint Agatha

Vaandel van St AgathaDe r.k. parochiekerk in Zandvoort is toegewijd aan de heilige Agatha. Agatha van Catania op Sicilië is door de eeuwen heen vooral in Zuid-Europa een populaire heilige. Zij stierf de marteldood in 251 onder de vervolgingen van keizer Decius. Zij werd als jonge vrouw gedood om haar geloof en omdat ze de avances van de officier Quintianus afwees. In de kunst wordt ze afgebeeld met palmtak, symbool van overwinning. Ook draagt ze het marteltuig, een tang, waarmee haar borsten werden afgenepen. Haar leven wordt o.a. beschreven in de Legenda Aurea van Jacobus de Voragine (1229-1298), een verzamelwerk van overgeleverde verhalen. Feestdag 5 februari.

Agatha is in deze kerk te zien:

Als beeld voorin boven de apsis. Het is een geschenk van de familie Povel in 1928.
Op het derde glas-in-loodraam rechts, naar een ontwerp in 1948 van Lambert Lourijsen.
Er is een relikwie in de reliekhouder in de expositiekast. De schrijn, waarvoor zilver door parochianen is ingezameld, is gemaakt in 1946 in het atelier van de gebroeders Brom, edelsmeden van grote faam te Utrecht.