Wie is Paul Waerts?

Choirmaster Paul WaertsKerkmusicus in de BOAZ-parochies
Al ruim twintig jaar actief in Zandvoort en sinds een jaar ook in Overveen. Maar Paul Waerts (47) slaat zijn vleugels ook verder uit, tot in de Engelse kathedralen! Wie is deze bevlogen dirigent-organist?

1. Wanneer en hoe ben je met de kerkmuziek in aanraking gekomen?
In mijn jeugd wilde ik graag kerkorgel spelen. Mijn vader organiseerde elke zomer orgelconcerten in de Oostzijderkerk te Zaandam. Er werd daar gespeeld op het prachtige Flaes-orgel door toporganisten als Ewald Kooiman en Jos van der Kooy. Bij Jos ben ik naderhand orgel en kerkmuziek gaan studeren. Mijn eerste aanstelling kreeg ik op mijn 17e als organist in de kapel van ziekenhuis “De Heel” in Zaandam.

2. Wie of wat heeft je het meest geïnspireerd?
De orgelmuziek van J.S.Bach en zijn cantates, maar ook de Engelse koormuziek en dan vooral de psalmen. Al deze muziek hoorde ik gezongen door het Zaans Cantatekoor o.l.v. Jan Pasveer. Toen ik bij hem koordirectie ging studeren, viel alles op zijn plaats. Tijdens mijn opleiding als kerkmusicus speelde ik veel in de Westerkerk in Amsterdam en werkte ik samen met ds. Nico ter Linden. Dat waren altijd kerkdiensten op topniveau en wat kon die man preken! De afgelopen jaren word ik vooral geïnspireerd in de Engelse kathedralen waar ik zomers werk als visiting choirmaster. De combinatie van traditie, professie en geweldige muziek in zulke gebouwen geven mij veel inspiratie.

Wat mij daarentegen frustreert is de vervlakking van de liturgie en de kerkmuziek in de afgelopen jaren. Te vaak worden koren die goede muziek in de liturgie willen zingen door pastores ervaren als concertkoren. Soms is dat wel terecht, maar aan de andere kant mag ook gezegd worden dat sommige voorgangers de liturgie graag als podium voor zichzelf gebruiken. Bovendien wordt de keuze van muziek in de liturgie te vaak gebaseerd op persoonlijke smaak en niet altijd op kwaliteit. Zo is er veel waardevols verloren gegaan en dat is helaas niet meer te herstellen.

3. Kun je kort omschrijven hoe jouw kerkmuziekpraktijk er op dit moment uitziet?
Al twintig jaar ben ik nu als organist verbonden aan de Agathaparochie in Zandvoort. Ik speel er elke zondag met veel plezier, ook omdat ik er veel mensen ken. Sinds een jaar ben ik ook organist in de parochie van Overveen die nu samen met Bloemendaal, Aerdenhout en Zandvoort een personele unie vormt onder de naam BOAZ. Helaas is er in Overveen geen kerkkoor meer en daarom ben ik gestart met de BOAZ-cantorij. Elke woensdagavond kan er in Overveen een workshop kerkmuziek gevolgd worden en als je beschikbaar bent, kun je op de derde zondag van de maand meezingen in de cantorij. De bedoeling is dat deze BOAZ-cantorij de kerkmuziek gaat verzorgen in de vier BOAZ-kerken op momenten dat er geen ander kerkkoor is of wanneer er een viering is voor de gehele BOAZ-regio. Natuurlijk zoek ik zangers en dat is best heel moeilijk. Als we die kunnen vinden, zie ik veel toekomst in de BOAZ kerkmuziek!*

4. Heb je nog een hartenkreet?
In maart dirigeerde ik The Messiah in de Agathakerk van Beverwijk. De oratoriumvereniging moet dan behoorlijk wat betalen om deze kerk te huren. Een kerk huren voor muziek die gaat over Onze Lieve Heer, daar kan ik maar niet aan wennen. Het zou geweldig zijn als al die prachtige kerkmuziek weer terug komt in de liturgie!

* Wie belangstelling heeft voor de workshops kerkmuziek in Overveen en/of de BOAZ-cantorij kan contact opnemen met Paul Waerts: pwaerts@kpnplanet.nl, tel. 06-53763737.