Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Dinsdag 6 nov Lezing “Katholieken in Haarlem en omgeving als gediscrimineerde minderheid in de 19e eeuw” door prof. dr. Hein Klemann, columnist bij het Haarlems Dagblad

6 november 2018 om 19:30 - 21:30

Gratis

Nog in de 19e eeuw was in Nederland de opvatting vrij algemeen dat een echte Nederlander protestants was. Katholieken hadden – net als destijds de Joden of thans de Moslims – veelal wel de Nederlandse nationaliteit, maar werden toch niet als echte Nederlanders beschouwd. Ze hadden immers in de 80-jarige oorlog aan de kant van Spanje gestaan, zo wilde het verhaal. In de 17e en 18e eeuw werden ze officieel van allerlei zaken uitgesloten, maar de Franse Tijd bracht juridische emancipatie. Niet langer werden de woningen van Catholijken gemarkeerd met een C of kwamen ze voor allerlei ambten niet in aanmerking. Dit betekende nog niet dat zij werden geaccepteerd als gelijken door de traditioneel dominante groep, de protestanten. Daar ging nog zo’n anderhalve eeuw overheen. Wat betekende dit voor de katholieken in Haarlem en omgeving, die al vanaf de 17e eeuw een groeiend aandeel in de bevolking uitmaakten en in hoeverre is hun positie toen vergelijkbaar met die van de Moslims nu?
Prof. Dr. Hein A.M. Klemann doceert economische geschiedenis en internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en schrijft een wekelijkse column in het Haarlems Dagblad.

Dinsdag 6 november, 19.30-21.30 uur (incl. pauze)

Kerk O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, Korte Zijlweg 7, 2051 BD Overveen.
Aanmelden voor 5 november via
secretariaat.boaz@outlook.com

Gegevens

Datum:
6 november 2018
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Locatie

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, Overveen
Korte Zijlweg 7
Overveen, Noord-Holland 2051 BD Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
023-5277462