Midzomernachtmis op het strand van Zandvoort: “opstaan voor je geloof”

Zondag 1 juli, de dag dat de Agathakerk van Zandvoort haar 90-jarig bestaan vierde, was nog om een andere reden bijzonder: ’s middags kwamen zo’n 80 jongeren (tussen 15 en 35 jaar) naar de kerk om zich daar op het kerkplein en in de tuin voor te bereiden op de Eucharistie die om 19.30 uur op het strand gevierd zou worden. Het is de tweede keer dat dit evenement plaatsvond, vorig jaar in Katwijk. Het is een initiatief van verschillende jongeren-organisaties in Zuid-Holland, en het jongerenpastoraat van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Voorafgaand aan de mis was er eerst een programma waarin jongeren met elkaar in gesprek gingen over “opstaan voor je geloof”. Hoe kan je anderen laten zien dat je gelooft, zonder iets op te dringen. Hoe kan je enthousiast zijn over je geloof?
Vervolgens was er een gezellige gezamenlijke maaltijd, waarna de groep zich naar het strand begaf. Eenmaal aangekomen was er nog een kort catechese-moment door Franciscaner-broeder Fer van der Reijken. Als afsluiting was het hoogtepunt van de avond: de H. Mis op het strand. Het was een warme avond, dus er waren ook nog gewone badgasten aanwezig, die de groep met enige verbazing gadesloegen. Een klein jongerenkoor verzorgde de zang, iedereen zong met overtuiging de ingetogen liederen.
Al met al een bijzondere ervaring en mooi moment van ontmoeting, die de jongeren heeft gesterkt in hun geloof.

“Voorganger was Anton Goos, een priester die vorig jaar is gewijd en werkzaam in Volendam, geassisteerd door diaken Iwan Ossewijer uit Hillegom, de kapelaans Teun Warnaar uit Heemskerk, Boris Plavcic uit Wassenaar, Eli Stok uit Midden-Delfland en de pastoor van Zandvoort.”