Ooggetuige verslag Gaza door Catholic Relief Services

Binnen de katholieke kerk werken nationaal georganiseerde ontwikkelingsorganisaties. Ze zijn met elkaar verbonden via een wereldwijd netwerk: Caritas Internationaal. In Nederland maakt Cordaid deel van dit netwerk. Een van de grootste partner organisaties is Catholic Relief Services uit de V.S, een ander is CAFFOD uit Engeland.

Katholieke ontwikkelingsorganisaties als CRS zijn volop actief in Gaza. Regelmatig doen zij verslag van hun bevindingen. Onlangs drong CAFFOD, de Engelse organisatie aan op een krachtige politieke druk om de grondoorzaak van het conflict weg te nemen: de boycot die 1.5 miljoen mensen humanitair gijzelt en tot radicalisme drijft. Jessica Howell van CRS vertelt over haar ervaringen in een interview met Vatican Radio: 

Ze beschrijft de humanitaire situatie als een catastrofe en dat het huidige conflict een grote crisis met zich brengt in het gebied in termen van dood en vernietiging. “Mensen ontberen elektriciteit, water en voedsel. Er zijn reële tekorten aan brood, voedsel en verse producten. Het medisch systeem staat op instorten.” De schaal waarop gebouwen en huizen vernietigd worden is veel groter dan in voorgaande conflicten. Er zijn gebieden waar bijna niets meer overeind staat. De aanblik van verwoeste huizen met daarin nog de persoonlijke spullen van verdreven, gewonde of gedode families, zoals een kledingstuk, een kamerplant of de rugzak van een kind doen haar maag omdraaien. In die dingen wordt het conflict en de gevolgen ervan voor weerloze burgers emotioneel voelbaar. Ze spreekt ook over de sterke geur van dood in de verwoeste gebieden, waarschijnlijk vooral van gedode en verlaten huisdieren …

Paus Franciscus heeft de presidenten van Palestina en Israël uitgenodigd om voor Gods aangezicht te staan en daarin de ruimte en kracht te vinden om het verleden te overstijgen en elkaar als kinderen van de ene Vader te ontvangen en een toekomst te gunnen. Hij heeft bij de aanvang van het conflict beide gebeld met het dringende verzoek om alles te doen wat in hun vermogen ligt om het cynisme van geweld en tegengeweld te doorbreken. Caritas Internationaal brengt op de grond met gevaar voor het eigen leven van de medewerkers de solidariteit en hulp die voortvloeien uit gebed en compassie. Daar hoort ook het profetisch getuigenis bij dat de bezettende macht Israël en de verzettende macht Hamas beide hun acties in het licht van zoveel menselijk leed niet kunnen verantwoorden en niet mogen voortzetten.

Reacties zijn gesloten.