Pater Rick vertelt over Kerstviering in Haïti /Wereldouders

 

KerstverhaalHaïti kerstverhaal uit Haïti

Het is zaterdag en ik heb spreekuur in een achterbuurt van Port au Prince, in een kleine ziekenpost waar alleen de allerarmsten komen. Aan het eind van de ochtend komt Ruth aan. Een meisje van vijf met een ongelooflijk wijd open blik, die me vanaf een afstand helder en recht aankijkt. Als ze dichterbij komt, blijkt haar blik wel gefixeerd op mij, maar ze kan me nauwelijks zien. Gebrek aan vitamine A, dat blindheid veroorzaakt. Als ik haar verder onderzoek, concludeer ik een gebrek aan vrijwel alle vitamines. Parasieten hebben zich in haar lijf genesteld en stelen alle voedingstoffen. Ruth heeft een zwak immuunsysteem en daardoor ook tuberculose. Haar ongeschoolde ouders kunnen geen werk vinden. Als je tot de allerarmsten behoort en in een ranzige dichtbevolkte sloppenwijk woont, zijn gezond eten, veilig drinkwater en medische zorg onbetaalbare luxe goederen.

De laatste patiënt vandaag is Madame Moise. Zij is – en dat is onvoorstelbaar als je bedenkt in welke armoede ze leeft – een stralende, stijlvolle dame van 79 jaar. Een paar weken geleden was ze hier ook. Ze kwam omdat ze bijna blind was en ik zag dat ze staar had. Ik stuurde haar naar een bevriende oogspecialist en hij heeft haar behandeld. Nu staat ze weer voor me. Deze vriendelijke dame wiens leven zo zwaar is geweest dat jij en ik dat ons amper kunnen voorstellen. Ze pakt mijn handen, kijkt me recht in de ogen en zegt: Ik was blind, maar ik kan weer zien, dankzij jou. Dat is natuurlijk niet dankzij mij. Of nou ja, misschien een beetje.

Dit is mijn kerst cadeau aan jou: deze twee bijzondere Haïtiaanse vrouwen. Eén heel jong en één heel oud. Allebei zo arm dat hun enige hoop op medische zorg deze kleine ziekenpost op de markt in Port au Prince is. Twee diamanten die stralen tegen de achtergrond van diepe armoede. Ze zijn in mijn handen gevallen en daardoor in die van jou…

Dankjulliewel voor alle hulp en steun aan al onze familiehuizen en projecten in alle landen waar we actief zijn, namens allen die bij ons komen voor hulp.

Merry Christmas to you and your family.
Fr. Rick Frechette, arts en national director NPH Haïti, Port-au-Prince

Medische zorg mag geen luxe product zijn!
De familiehuizen in WereldOuders willen geen welvaartseilandjes in een zee van armoede zijn. Daarom hebben we naast onze familiehuizen ook projecten om de arme gemeenschap te steunen. Bijvoorbeeld voor medische zorg. Een luxe artikel in het leven van heel veel arme mensen…

Help mee en geef ook de allerarmste kinderen en ouders in Latijns-Amerika medische zorg! Iedere bijdrage is welkom.

Doneer nu

WereldOuders
Prins Bernhardstraat 10
1211 GK Hilversum

IBAN: NL60INGB0000001171
BIC: INGBNL2A

KvK: 41120904

ANBI RSIN nummer: 800354400

Doneer en zorg voor een beetje licht in de donkere armoede van kinderen als Ruth of vrouwen als Madame Moise. In Haïti of Honduras, Mexico of Guatemala, in Nicaragua, El Salvador, de Dominicaanse Republiek, Peru of Bolivia.

Heel veel dank alvast!

Volg WereldOuders:

WereOuders.nl

Word Donateur | Contact | Afmelden voor de nieuwsrief

Reacties zijn gesloten.