Van wie zijn die grote oren? …. vleermuizen op de kerkzolder …….

Vleermuizen en kerken gaan al heel lang samen. Vele generaties vleermuizen gebruiken de zolder of de spouwmuur van een kerk om de zomer door te brengen en soms zelfs hun jongen te krijgen. Deze locaties zijn vaak donker, rustig en omgeven door groen, wat erg aantrekkelijk is voor vleermuizen. Daarnaast zijn vleermuizen erg plaatsgetrouw en kunnen ze erg oud worden (ongeveer 10 jaar), waardoor ze de tijd hebben om informatie over goede locaties door te geven aan het nageslacht.
Kerkzolders worden graag onderzocht door vleermuiskenners. Door jaarlijks de zolder te bezoeken krijgen we een goed beeld van hoe het met vleermuizen in Nederland gaat. Daarnaast is een kerkzolder bezoeken op zich een bijzonder fenomeen, en met een beetje geluk krijg je de geschiedenis van de kerk te horen op weg naar de zolder.

De meest geziene soort op kerkzolders is de gewone grootoorvleermuis, omdat deze meestal in de nok van het dak hangt. Deze heet zo vanwege (u raadt het vast;) zijn grote oren. Andere soorten die op kerkzolders zitten, kruipen vaak weg in kieren en spleten, waardoor ze onvindbaar zijn. Grootoorvleermuizen zijn dan ook goed te tellen, wat een goede aanvulling is voor aantal en verspreidingsgegevens van de soort.

Ook op uw kerkzolder in Overveen zijn grootoorvleermuizen aanwezig. Met veel plezier heb ik deze al enige jaren achtereen aangetroffen. Het gaat dus goed met de groep op de zolder; wat mij betreft een waardevolle toevoeging aan een prachtige kerk!

Carola van den Tempel