Zomerexpositie HOOG BEZOEK, over o.a. keizerin Elisabeth/Sissi, in de St. Agathakerk te Zandvoort!

Van 14 juli t/m 15 september 2019 is er een expositie over keizerin keizerin Sissi van Oostenrijk. Ook gaat het over de eerste pastoor van Zandvoort, Johannes l’Ami, en gebeurtenissen in de jonge parochie, opgericht in 1851.

De expositie kunt u gratis bezoeken op:
woensdagen van 14.00-16.00 uur,
zaterdagen van 14.00-16.00 uur en
zondagen van 11.30-14.00 uur
in de St. Agathakerk, Grote Krocht 45, Zandvoort

Hier volgen al een paar wetenswaardigheden:
Keizerin Sissi bezocht de Mis in de St. Agathakerk
Keizerin Sissi bezocht eind negentiende eeuw de badplaats regelmatig en dat is in Zandvoort nog steeds terug te vinden, zoals in een hotel, een kapsalon en met een beeld aan de boulevard. Tijdens die bezoeken heeft de keizerin ook regelmatig een mis bijgewoond in de St. Agathakerk. In deze kerk is nu de tentoonstelling “Hoog Bezoek” en daar is de kerk ook erg blij mee. Volgens oud pastoor Dick Duijves heeft keizerin Sissi zich laten behandelen door dokter Mezger. Het is ook de reden waarom zij hier regelmatig is geweest.

Koninklijke patiënten
De dokter heeft veel ‘koninklijke patiënten’ onder zich gehad. Ook keizerin Elisabeth van Oostenrijk heeft last gehad van de nodige kwaaltjes. ,,Wat had ze eigenlijk niet, ze was altijd veel met haar gezondheid bezig”, zegt Duijves.

Zandvoorters in opstand
In die tijd moeten de inwoners van Zandvoort hun ogen hebben uitgekeken als de keizerin weer eens in Zandvoort neerstrijkt met haar enorme gevolg. Van huis uit is keizerin Elisabeth van Oostenrijk katholiek. Daarom heeft ze ook graag de mis bijgewoond in de Agthakerk. Als de keizerin zo’n mis heeft bijgewoond, heeft het kerkbestuur ook een pastoor geregeld die in het Duits de mis heeft gedaan. Voor veel Zandvoorters is dat te ver gegaan. ,,Ze wilden dat de mis in het Nederlands werd gesproken en deden met succes hun beklag bij de bisschop”, vertelt Duijves.

Johannes L’Ami
In Zandvoort is een straat naar hem genoemd, want zo komt pastoor Johannes L’Ami naar Zandvoort waarmee Sissi een goede band krijgt. Volgens Duijves hebben de twee elkaar regelmatig cadeau’s gestuurd als de keizerin weer eens een bezoek aan Zandvoort heeft gebracht.

Handtekening
Duijves laat in een gastenboek een handtekening van de keizerin zien, wat het bewijs is dat zij hier ook echt is geweest. Niet alleen de handtekening van Sissi is te zien, ook andere leden van de toenmalige koninklijke familie van Oostenrijk-Hongarije hebben hun signatuur achtergelaten.

Niet veel
,,Sissi had niet veel met het koningshuis. Ze is een beetje te vergelijken met Lady Di. Ze was populair onder het volk, maar de elite was meer in haar man, keizer Franz Joseph geinteresseerd”, vertelt Duijves.